Borba za zelenu površinu: Želimo da Turska kula bude ‘mali Marjan’

Raditi ovako GUP je kao operirati pacijenta bez prethodnih nalaza – rekao je Tomislav Tadinac

Ispred poligona na Turskoj kuli, baš na mjestu gdje se planiraju izmjene GUP-a i prenamjena iz zelene zone u društvenu građevnu okupili su se stanovnici kotara Lovret i aktivisti pet minuta prije podne kako bi poslali poruku vijećnicima uoči sjednice Gradskog vijeća. Prema planu, koliko je poznato, na tom bi se prostoru smjestili HGSS i skauti.

Okupljene je prvo pozdravio čelnik kotara Ivo Bego zahvaljujući na dolasku jer su tu zbog djece. Glavna poruka s prosvjeda je  ‘Recimo odlučno ne! Ne dajmo Tursku kulu, ne zbog nas, već zbog naše djece i unuka koji će uživati u zelenim površinama javnog parka!’

Dopredsjednik Siniša Jonjić je podsjetio da je kotar angažirao mladu arhitekticu Vandu Trifunović koja je volonterski izradila idejni projekt Turske kule kao sportsko-rekreacijsko-obrazovnog centra.

– Željeli smo da Turska kula bude ‘mali Marjan’ kao najveća zelena površina iza park šume i dostupna svima, ali očito to nije svima cilj. Ovim promjenama u GUP-u se želi graditi zgrada visine devet metara, površine 2500 kvadrata. Sjeverno od lijepog, jedinstvenog i korisnog školskog poligona planira se dovesti preko 20 vozila. U drugoj fazi bi, vjerojatno s obzirom na prenamjenu, bila i stambeno-poslovna zona jer se radi o preko 6 tisuća metara četvornih – govorio je Jonjić.

U gradu u kojem nedostaje zelenih površina, nastavio je, žele i ovo malo preostale zone devastirati i betonizirati.

Naglasio je kako nemaju ništa protiv HGSS-a, naprotiv, te ih podržavaju u njihovim nastojanjima da dođu do prostora, ako baš žele i u kotaru Lovret.

– Ali zašto baš na zelenoj zoni, a ne na komercijalnoj, mješovitoj ili rekreacijskoj postojećoj, već se želi isključivo oduzeti preko 6 tisuća kvadrata zelene zone i pretvoriti u građevnu društvenu s početkom izgradnje objekta za kojega još i ne znamo tko je investitor, a tko vlasnik – javno (se) pita.

Sugrađanima se obratila i volonterka Nora, majka 4-godišnje djevojčice koja se igra na poligonu.

– Igra je pravo svakog djeteta. Stručnjaci nam sve više govore kako djeca kroz igru najbolje uče i igra ih priprema za školu jer potiče kreativnost, rješavanje problema i razvija socijalne vještine. Tko su onda ti ljudi koji devastacijom ovog poligona djeci ograničavaju razvoj i za čiji privatni interes? Naša je moralna obveza odlučno reći ‘Ne!’ – poručila je Nora.

Jedan od poznatijih stanovnika Skalica Tomislav Tadinac kazao je da se radio GUP bez prometne studije, a da su samo od nekih brojki o cirkuliranju prometa 70.000 auta dnevno na raskrižju Domovinskog rata i Hrvatske mornarice, vikendom 50.000.

– Raditi ovako GUP je kao operirati pacijenta bez prethodnih nalaza – slikovit je.

I na ovo stanje, dodao je, se još smješta 60 vozila HGSS-a.

– Pa kako misle doći do unesrećenih koji trebaju pomoć? Evo, pitam ih jesu li oni gorska ili gradska služba spašavanja? Ako su i gradska, zašto baš zelena površina? – jasan je Tadinac.

Spomenimo da su podršku prosvjedu, koliko smo vidjeli, dali gradonačelnički kandidati Marijana Puljak i Goran Jugović te gradska vijećnica Daša Dragnić.(izvor DP)