Novosti u Kotaru Lovret i na Brodarici 1/5 Komunalna naknada i njena naplata

Poštovani,

stanovnici GK Lovret, stanari/suvlasnici u Stambeno poslovnom objektu Brodarica, (SPO Brodarica), POS-ova zgrada kod TC Joker.

Počet ćemo s predstavljanje problema SPO Brodarica kroz kronologiju i zainteresirane stranke u 5 nastavaka, kako bi i druge dijelove našeg kotara animirali u aktivnostima za poboljšanju kvalitete života naše lokalne zajednice.

  1. Komunalna naknada i naknada za slivne vode.

Grad Split već 15 godina izdaje godišnja Rješenja i šalje uplatnice za komunalnu naknadu i naknadu za slivne vode, u ovom slučaju stanarima/suvlasnicima SPO Brodarica, neosnovano za više kvadrata nego što je u vlasničkim listovima stanara/suvlasnika u m2 napisano.

Ovu nepravilnost iako davno uočena i podnesena primjedba Gradu od mene kao predsjednika vijeća gradskog kotara Lovret, kao predstavnik suvlasnika SPO Brodarica, kao fizička osoba direktno oštećena i zainteresirana za ispravljanje neosnovane i nepravilne naplate komunalne naknade i naknade za slivne vode nije nitko u Gradu našao razumijevanje ni vremena za rješenje naših problema. Razumijevanje nisam našao ni kod jednog službenika ni namještenika, ni jedne služe, stranačkih predstavnika u gradskom vijeću, kao i kod političkih stranaka aktivnih u gradu Splitu.

Do sada nisam našao na razumijevanje ni za ostale naše probleme koji će biti obrazloženi i argumentirani u slijedećem periodu.

Ipak, nakon poziva gosp. Vice Mihanovića za sastanak na kojem bi saslušao i pokušao pomoći riješiti naše probleme, vidjelo se svijetlo na kraju tunela. Da odmah riješimo dilemu, on je zadnji od svih političkih aktivnih osoba saznao za naše probleme i htio je iz prve ruke čuti činjenice i vidjeti argumente. Drugi politički aktivno uključeni u našoj lokalnoj zajednici, na naše zamolbe o ispravljanju nepravde nisu našli interes da nam pomognu, a sada bi trebali glasati za njih.

Ukratko, gosp. Mihanović je pomogao da se trajno riješi naš problem komunalne naknade na dva načina. Prvo Grad Split je tražio pismenu žalbu za svakog pojedinca uz 50 kn biljega kao uvjet za ispravak Rješenja. A ipak je dogovoreno da će se ići kao Zahtjev, a ne Žalba i bez biljega. Pojedinačno. I drugo. Kako je moj prijedlog bio da se isto može napraviti i bez pojedinačnih Zahtjeva, već na skupnoj listi s potpisima, isto je prihvaćeno uz uvjet da na zajedničkoj popisnoj listi svih suvlasnika s točnim podacima s umanjenim kvadratima ipak suglasnost stanara/suvlasnika mora ovjeriti svojim potpisom.

Za sada je potpisalo Zahtjev Gradu Splitu za smanjenje komunalne naknade oko 170 stanara/suvlasnika SPO Brodarica, i svi će dobiti nova Rješenja s umanjenim kvadratima i za spremu koja ne podliježe komunalnoj naplati, bez ikakvih dodatnih troškova u slijedećem obračunskom periodu točnije od 1.7.2021.g

Svi ostali zainteresirani za izdavanje novih Rješenja sa smanjenim mjesečnim iznosima na uplatnicama za komunalnu naknadu i naknadu za slivne vode mogu mi se obratiti sa svim upitima osim na moj mobitel i na e-mail: sinisa.jonjic@st.t-com.hr te svojim potpisom na pojedinačnoj ili na skupnoj listi Zahtjevom službeno zatražiti nova ispravljena Rješenja.

Grad Split sam neće bez Zahtjeva ili Žalbe obaveznika sam mijenjati iznose, bez obzira što su krivi i uvećani.

Ako smo do sada plaćali i 5 kn mjesečno veću komunalnu naknadu i 2-3 kn veću naknadu za slivne vode to je oko 1 euro mjesečno po stanu. To bi bilo za 384 stana oko 400 eura mjesečno, a na godišnjoj razini 4.800. eura. Znači u 15 godina stanari/suvlasnici SPO Brodarica platili su gradu Splitu minimalno 72.000 eura ili u kunama 540.000 kn komunalnu naknadu i naknadu za slivne vode za nešto što po Zakonu i Pravilniku Grada Splita nismo trebali platiti a naplatili su.

Ono što je najgore je da će Grad Split i dalje svima koji ne zatraže smanjenje naplate slati uvećane račune kao i do sada.

Na Vama je Odluka.

Lijep pozdrav do nastavka drugog dijela.

Upite možete poslati i na e-mail

info.lovret.split@gmail.com

bilo anoninmo, aliasom ili s imenom kojim navedete, ono neće biti objavljeno već samo materijali koje ste poslali. Ukoliko želite objavu pod nekim od navedenih mogućnosti morate dati privolu da pristajete objavu vašeg imena (naziva) koju možete napisati također u e-mailu.