Dani gradskog kotara Lovret u Splitu 30. travnja i 1. svibnja, 2016.

30. travnja i 1. svibnja Kotar Lovret po prvi put slavi  svoj dan na Turskoj kuli. Njima će se pridružiti i EgoFree udruga održavajući humanitarni festival kao i udruga “Underground control” koji će usred parka dva dana organizirati DJ party postavljajući pozornicu.

Događaj će zasigurno privući mnogobrojnu mladost koja će na taj način imati priliku prvi put vidjeti uređeni najveći i najljepši park u Splitu. Udruga MOST će imati svoje štandove pa će cijeli park vrvjeti od mladih posjetitelja koji će kroz ritam i ples dati svoj doprinos ovoj proslavi i humanitarnoj akciji za beskućnike o kojima brine udruga MOST. Njima će se također pridružiti i udruga Sehaliah koja brine o napuštenim kućnim ljubimcima.

Prije i nakon ove proslave volonteri ovih udruga su se obvezali da će očistiti park koji će u higijenskom smislu izgledati kao da velike i masovne proslave nije ni bilo. Struju za ovu DJ party (od 11-23 sata) proizvodit će agregati.

Iako dobro uređeni i očišćeni park praktički maksimalno smanjuje mogućnost požara, ipak će zbog sigurnosti dežurati jedno vatrogasno vozilo.

Nadamo se da će ova društvena događanja na Turskoj kuli biti dobar primjer upravi HNK za planiranje i održavanje nekih kazališnih predstava ovog ljeta. (izvor DN)

Dane Lovreta i Ego free festival će prigodno otvoriti točno u podne, predsjednik gradskog kotara Lovret, legenda Hajduka, gosp. Ivan Bego, te tom prigodom će uručiti “Zahvalnice” svima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli za čist i uređen Park Mladosti (Turska Kula).

 

https://www.facebook.com/egofreefestival/videos/1562843884045031/

2015-10-04 11.08.08

EgoFree festival

Glazbena ponuda grada pod Marjanom od ove je godine bogatija za EgoFree festival, društvenu manifestaciju glazbenog karaktera koji Underground Control uz veliku potporu brojnih splitskih udruga organizira 30. travnja i 1. svibnja u novouređenom prostoru parka Turska kula. Organizatori nam kažu da je vrijeme da se plesna glazba udalji od pjenušca u VIP ložama stadiona i vrati nazad u “prašinu” iz koje je ovaj društveni fenomen i potekao. Inicijativi je u startu podršku dao kotar Skalice kao i legendarni Ivo Bego koji je i sam sudjelovao u ovoljetnom čišćenju ovog slikovitog parka.

Cilj ovog besplatnog festivala je kroz dva dana na dvije pozornice u arkadijskom ozračju Turske kule šta široj publici pružiti ugodno okupljanje uz naglasak na pomoći potrebitima grada Splita.
Volonteri i štićenici udruge Most brinut će za hranu, prihod od koje će se koristiti za pomoć našim sugrađanima bez krova nad glavom, skupljat će se donacije i namirnice za tekući projekt “Socijalna samoposluga” a u popodnevnim satima prvoga svibnja izvlačit će i pobjednika humanitarne lutrije, uz nagrade koje su velikodušno poklonili svi izlagači kutka s rukotvorinama.

Volonteri “Centra plesa” tradicionalnu će prvomajsku zumbu sa Bačvica ove godine preseliti na Tursku kulu, platforma “Ubijmo Dosadu” pokušat će umjetnost žongliranja približiti svim generacijama Splićana dok će jednu veliku sunčanu livadu zauzeti štićenici i dobre duše udruge “Sehaliah”, koji odbačenim životinjama nalaze novi dom. Petnaestak će samoukih majstora ručne izrade predmeta i odjeće oba dana festivala svoje radove predstavljati na jednom od udobnih proplanaka, a za opuštanje će se pobrinuti besplatna Yoga & Art House radionica. Na Turskoj kuli svoje uređene staze skoro svakodnevno koriste i održavaju članovi biciklističkog kluba “Krš” pa će svi zainteresirani i uživo moći vidjeti majstore vratolomija.

Za glazbenu kulisu lišenu lakih nota zaduženo je preko 20 izvođača raznih žanrova pa tako sve plesače očekuju disco i rock-evergreenovi Damira Duplančića iz emisije Izgubljena generacija, fuzija jazza Ante Matasa globalno priznatoga pod imenom Cuisine Dub te jako puno nove plesne glazbe od rezident DJ-eva i prijatelja ljetnog programa “Barbarinac – Island Of Love”.

U duhu humanitarnog karaktera festivala svi izvođači odrekli su se svojih honorara, uređenje lokacije prije i čišćenje nakon festivala odraditi će volonteri udruga, a sav će se prikupljeni novac iskoristiti za pomoć udrugama koje brinu o ljudima i životinjama na margini modernog društva. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane sponzore i donatore da u skladu sa svojim mogućnostima potpomognu ovu hvalevrijednu manifestaciju, a građanima Splita preporučujemo da svakako posjete festival i dožive ljepotu pomalo zaboravljene Turske kule. Poviše atletske staze Parka Mladeži nalazi se veliki parking ali organizatori zbog ogromnog interesa pozivaju posjetitelje da prošetaju do festivala.

Više informacija o rasporedu aktivnosti i izvođača potražite na Facebook stranici “EgoFree festival”, kao i mapu parka sa lokacijama događanja.