Pripremite se na nove toplinske udare, čeka nas dugo, vruće ljeto

Dalmaciju očekuju nove vrućine u srpnju, a gotovo cijeli mjesec bit će bez kapi kiše. Najavljuje nam to Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Hoćemo li poput nedavnog ponovno muku mučiti s novim toplinskim valom ili će toplina biti umjerena?

– Prema dostupnim prognostičkim materijalima, srpanj će u Dalmaciji vjerojatno biti topliji nego što je uobičajeno, odnosno tijekom mjeseca očekuju se duža razdoblja vrućine – kaže Mikec.

To znači da se ponovno moramo pripremiti na novi toplinski val, a osim ljetnih dana teže će biti preživjeti duge sparne noći.

S obzirom da ljeti znaju iznenaditi kiše sve će zanimati hoće li biti makar malo kišnog predaha tijekom mjeseca?

– Što se tiče oborina, nema signala za veću količinu tijekom mjeseca, dapače, veći će dio mjeseca biti suh – kaže Mikec.

Kao i u lipnju, očekuju se uglavnom lokalne nestabilnosti i neverini uz pokoji izraženiji lokalni pljusak.

Srpanj će, očito je, zagrijati zrak i do 40 stupnjeva, a ovakva će prognoza svakako ići na ruku našem turizmu, kao i onima koji su upravo srpanj odredili za godišnji odmor.

Posla će svakako imati i medicinske službe jer koliko god se upozoravalo da se pazimo sunca, mnogo je onih koji znaju pretjerati s izležavanjem nasuncu i tako ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

I na kraju onima koji mrze vrućine podsjetnik na pretprošlu godinu kada od srpnja ni ljeta nismo imali ništa jer su ovaj pravi ljetni mjesec označile kiše i ciklone. Ove godine ništa od osvježenja, stoga pripremimo se za dugo vruće ljeto.