Društvene mreže

Korištenje društvenih mreža i interneta je danas jedna od glavnih barijera efektivnog rada ili učenja zbog toga što mozak ima tendenciju da traži nove stimulacije i pokušava naći liniju manjeg otpora. Jeste li ikad sjedili za računalom, fokusirajući se na pisanje eseja da bi uvidjeli da vam popušta koncentracija.

drustvene mreze2

Moguće da ste se sjetili da ste željeli pogledati film pa ste otišli na Internet da vidite kada se prikazuje. Nakon toga vidjeli ste da se blizu vas prikazuju tri filma koji vas interesiraju pa ste potražili stranicu s recenzijama, a nakon toga otišli na Facebook da vidite što vaši prijatelji kažu o tim filmovima.

Prije nego što ste se okrenuli prošla su dva sata, a vi niste napravili ništa od svog posla dok je vaš mozak izmoren od svih stimulacija. Studenti, znanstvenici i direktori sve više primjenjuju „zonu zabrane leta“ tj. period vremena kada gase Internet i uzimaju si vremena da se koncentriraju i posvete duboko onome što rade.

Ovo može biti vrlo jednostavno – dovoljno je ugasiti tražilicu ili isključiti wifi. Chrome ima ekstenziju koja vam omogućava da ograničite količinu vremena koju ćete provesti na određenim web stranicama, a mnoge druge aplikacije koje postoje omogućavaju stvoriti „zonu zabrane leta“.

drustvene mreze

Ovisnost o multitaskingu i društvenim medijima je stvarna jer stvara petlju dopamin-ovisnost-povratna reakcija. Ljudski mozak traži novosti – kod nekog više kod nekog manje – a dopamin je nagrada mozgu kada ju pronađe. Dopamin se može smatrati kao neuro-kemikalija koja kaže „daj mi još“.

Susrećemo se s nečim novim svakih nekoliko sekundi kada prakticiramo multitasking, otpuštamo dopamin koji nam stvara želju da ponovo pronađemo nešto novo što će otpustiti dodatni dopamin i tako dalje dok se ne iscrpimo.

Mnogi od nas dopuštaju tekstovima i društvenim medijima da nas prekidaju i dajemo im moć da određuju kako ćemo provesti vrijeme i o čemu ćemo razmišljati

 

Samo male promjene u načinu na kojem pristupamo internetu, mala povećanja samodiscipline mogu stvoriti veliku razliku u upravljanju internetom naspram tome da Internet upravlja vama.

Ne možemo usporiti protok informacija, ali možemo usporiti njihovo miješanje u naše planove, naše vrijeme za učenje, naš društveni život i sanjarenje, sve što je potrebno da budemo produktivni i kreativni.

Daniel J Levitin

Izvor: theguardian