GUP – “Zlatna koka s 500 jaja”

Završena je i GUP (ko) medija.

Od svih nebuloza koja su prezentirali ova dva dana, ekipa koja je spremno i odlučno na svako pitanje “argumentirano odgovarala” može odahnuti. Očito je cilj prezentacije bio “izdržati” zakonsku obavezu tj. “održati”  javnu raspravu, a ni na jedno pitanje iz publike konkretno odgovoriti.

Što reći o “ekipi stručnjaka” koji se nisu udostojili ni javiti ili opravdati na poziv, a kamoli doći (čast iznimkama, njih 6 od 66 pozvanih iz Grada Splita)i poslušati 45 minuta prijedlog idejnog projekta, Parka mladosti Turske kule kao sportsko rekreacijskog centra, u ogranizaciji GK Lovret,  koji se stručno i odgovorno pripremao skoro godinu dana, ne znajući da će se gotove makete i prezentacijski materijal skoro u dan poklopiti s prezentacijom GUP-a.

20161005_180144b

Ono što drugi mediji nisu prenijeli s GUP (ko) medije možete ovdje saznati. Prvi, na prvi dan prezentacije o promjenama i prenamjenama prostora na prezentaciji je bio prostor Slatina (koji pripadaju Gradu Splitu, jedino mjesto koje kopneno nije vezano s Gradom Splitom) i tu pada prvi smijeh.

Na upit stanovnice Slatina, zašto su prenamijenili namjenu dijela zemljišta koji je sad pretvoren u poljoprivredno zemljišta i da li su oni uopće obišli taj teren, “ekipa za očevid” odgovara: Nismo nikad bili u Slatinama, a i po zakonu nismo  dužni obići teren, već smo po “uputama” (čijim?) označavali zemljišta i dodjeljivali im namjenu. Odlično, sad će Čiovo biti bogatije za nove poljoprivredne proizvode pome i krastavce, s obzirom da ste bivši kamenolom pretvorili u poljoprivredno zemljište, samo  još treba nabaviti zemlju, odgovara Slatinjanka.

20161006_173226c

Taj prvi dan je značajan bio i po odgovoru prezentatora, da je na Marjanu zabranjena bilo kakva gradnja osim “Tradicionalne”.  Na upit da definiraju kakva je to tradicionalna gradnja, daje se odgovor da tako stoji u zakonu i da nema obrazloženja ni objašnjenja kakva je to vrsta gradnje. U dvorani ponovo smjeh. Za “Tursku kulu”  nisu htjeli dati odgovor na pitanje: Zbog čega je u park šumi Marjan zabranjena gradnja, a u Parku Mladosti nije i tamo ste bez problema površinu od 2500 m2 (Z1) proglašenu kao Javni park  pretvorili u građevnu zonu. Da će na to pitanje odgovoriti sutra kada bude prezentacija GUP-a

z1

img305

z1b

z1a

Sutradan na isto pitanje odgovaraju da su jučer odgovorili i da ponavljaju odgovor, da je taj  prostor od 2500 m2 zelene površine, gdje su sada “barake” namjenjen za skaute i HGSS. Bravo, odlično, hvala na odgovoru, međutim, Služba za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Grad Split “Tursku kulu ” definira:

citat: Područje Turske kule je u prostorno planskoj dokumentaciji grada Splita prozvana kao krajobrazna (prirodna) vrijednost-značajni gradski park, odnosno kao vrijedna i osjetljiva cjelina koja se štiti očuvanjem, ozelenjivanjem područja …

Osim zaštite Turske kule kao prirodne vrijednosti, ova je cjelina dio povijesnog gradskog tkiva dijela Splita kulturno dobro od lokalnog značaja…

Prostornim planovima područje Parka je definirano namjenom Z1 (javni park).

Dakle  prozvano je kao krajobrazna prirodna vrijednost – značajni gradski park, koji se planira štititi očuvanjem, ozelenjivanjem područja uz saniranje narušenih dijelova parka. Očito Grad Split bi morao malo popričati sa Gradom Splitom kao u svoje vrijeme Željko Kerum s gradonačelnikom Željkom Kerumom. Tek toliko da se dogovore jeli ili nije Turska kula, značajni gradski park, dio povijesne cjeline Grada Splita…

turska-kula-2

Da im priča ne drži vodu tj, očito su igri veći “igrači” od malih skauta, je i činjenica da je tamo školski poligon veličine cca 3000 m2,  a poviše njega se planira graditi objekt 7 m visine i površine 2500 m2. Prostor taman za još 6 zgrada “Antofagaste”, jasno je i osnovnoškolcima.

antofagaste

Vidi vraga, upravo otkinuti dio parka odgovara 2500 m2 POVRŠINI PRENAMJENJENO U GRAĐEVNU, taman za površinu još 6 novih zgrada. (prometni poligon se lako ukloni jer ne postoji u katastru)

Ako je  za skaute, pa i za HGSS mogu komodno useliti sve svoje prijatelje i rodbinu na tu lokaciju i još će ostati za POS stanove tko nije uselio na Kili.

Šalu na stranu, ostavite Park Mladosti na miru i Z1, u GK Lovret postoji na tisuće M2 praznog Gradskog prostora koje zjapi prazno godinama i Grad ne da ih nikome i čuva ih za ne zna se koga. Tako je vjerovatno i po drugim kotarima. Ako Grad hoće i jedni i drugi sutra mogu dobiti novi krov nad glavom, dovoljan za sve, u već postojećim gradskim prostorima.

turska-kula-dron

Da, ali 500 točkastih promjena u GUP-u očito nekome trebaju sad i odmah i ako ih nema, lako ih je stvoriti, uzmi od Z1, zelenih površina, parkova …

Kuda ide ovaj Grad?

E da, još jedan detalj za kraj, na upit iz publike zašto iz Grada mu nitko ne odgovara mjesecima i na 5 puta ponavljani pismeni upit/zahtjev, dobiva odgovor: Predajte pismeni upit zašto vam ne odgovaraju.

Pametnom dosta.