Ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe: evo zašto, ustvari, Kerum podiže kaznenu prijavu protiv Baldasara i izrađivača GUP-a

Atmosfera oko GUP-a i Prostornog plana (PPUG) koji je na ponovljenoj javnoj raspravi sve se više zahuktava.
Bivši gradonačelnik Željko Kerum i njegova Hrvatska građanska stranka najavili su podnošenje kaznene prijave protiv aktualnog poteštata Ive Baldasara i izrađivača planova radi kaznenog djela pogodovanja.

Baldasar je uzvratio da Kerum kuka zbog parkirališta kod “Jokera”, a ne zbog građana. Kad se malo pogledaju primjedbe koje su odbacili izrađivači GUP-a i PPUG-a, ispada da nekadašnji šef Banovine doista nije njihov ljubimac.

Tako je odbačen zahtjev tvrtke “Koteks” koju vodi Igor Sapunar, Kerumov nećak, da se na Gripama izgradi neboder. Otpao je i zahtjev nećakinje Željke Kerum-Topalušić da se ne smanjuje pojedinačni zahvat kakav je bio predviđen po važećem GUP-u.

Razlog zašto se smanjuje jest činjenica da “Promet” namjerava zadržati svoj terminal za prigradske autobusne linije na Sukoišanu, zbog čega bi se u toj zoni moglo izgraditi manje stanova i poslovnih prostora. Odbijen je i zahtjev tvrtke “Joker” za garažna mjesta kod trgovačkog centra na Brodarici.

No, zato su nekima uvaženi zahtjevi za prenamjenu prostora koje je poduzetnik vidio kao unosne za njegove poslove. Tako su izrađivači izmjena GUP-a i PPUG-a uvažili zahtjev Pomorskog športskog društva “Špinut” (PŠD) da se na Prvoj vodi proširi namjena “sportske luke” u odnosu na kupališno-rekreacijske sadržaje.

Podsjetimo, riječ je o prostoru uz koji je Kerum kupio parcelu na kojoj je namjeravao izgraditi restoran protiv kojeg su se pobunile tisuće građana. Na zapadnom rubu lukobrana, odnosno današnjoj plaži, prema natječaju koji je proveden u njegovu mandatu, predviđena je izgradnja terena za tenis i odbojku.

Pomakne li se linija razgraničenja na Prvoj vodi tako da se u prostornim dokumentima smanji područje kupališta i rekreacije u korist lučice, Kerumov restoran, od kojeg sudeći po njegovim izjavama još nije odustao, nešto bi se smanjio, ako bi ikada bio izgrađen.Naime, na umjetnim i nasutim plažama po GUP-u se na 10.000 četvornih metara mogu podignuti objekti od ukupno 200 kvadrata, i to garderoba, sanitarni čvor, spremište za rekvizite i manji ugostiteljski sadržaji.

U zonu obuhvata na Prvoj vodi ulaze okolni borovi i susjedne parcele, ukupne površine 15.000 četvornih metara. Tako je bivši poteštat, što mu je kasnije osporio tadašnji ministar prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, izračunao da može izgraditi restoran od gotovo 300 kvadrata, uz vjerojatnu sječu borova. Također, proširenjem zone sportske lučice otpala bi i mogućnost da se nasuti dio plaže ikada pretvori u teniske terene.

U PŠD-u tvrde da im nije do nove izgradnje, već da žele zadržati postojeće stanje.

– Prema ugovoru o koncesiji koji smo sklopili s Gradom 1997. godine, nama pripada ovaj dio Prve vode na kojem stoje ograda i rampa. Želimo da se to ucrta u Prostorni plan i GUP kao dio sportske lučice. To je interes građana, kako bi se kupači koji ovdje dođu imali gdje parkirati.

Mi plaćamo koncesiju na taj dio, a ne naplaćujemo ljudima parkiranje. Gdje će inače doći građani s 200 ili 300 automobila? – napominje Ivan Vučko, direktor lučice u kojoj se također nalazi restoran, te dodaje:

– Jedina je svrha našeg traženja da imamo izlaz na lukobran i ulaz na more za naš jedriličarski klub. Lukobran je dograđen prije deset godina, ima građevinsku dozvolu, a po sadašnjem GUP-u nema ulaz. No, najvažnije je da nema nikakve izgradnje. Ako je planovima bila predviđena bilo kakva gradnja, to treba elimnirati.

Ona bi uništila ljude koji ovdje dolaze na kupanje. Znam da je bilo planova da se tu grade restorani i luksuzni sadržaji. Ali, običnim građanima, koji trebaju malo mora i mira, ovo je sasvim dovoljno.(izvor SD)