Udruga “Darovita djeca”

Danas u prostorijama GK Lovret predstavljena udruga “Darovita djeca” koje je pozdravio predsjednik kotara gosp. Ivan Bego i njegov zamjenik Siniša Jonjić, te izjavili kako im je iznimna čast ugostiti ih.

Nakon kratkog izlaganja gosp. Hrvoja Buretića,  podpredsjednika udruge, o aktivnostima i planovima udruge, najavio je već za idući tjedan radionice za djecu na područjima micro bita,

robotike, kemije, fizike… o čemu uskoro možete više saznati na stranicama udruge www.darovitadjeca.hr , i na stranicama www.lovret-split.com

(BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima te mogućnosti učenja koje uključuju dodatke, trening, tehničku podršku, masovne eksperimente, izvannastavne aktivnosti i drugo)

Šahovski velemajstor Ante Šarić s predsjednikom kotara Lovret Ivanom Begom.

Od brojnih uzvanika, osim predstavnika Grada Splita bili su i ravnatelji osnovnih i srednjih škola te drugih udruga.

Na svojoj prezentaciji gosp. Buretić je izdvojio jednu od značenja.

Što je darovitost?

Darovitost je spoj osobina (sposobnosti, motivacije i kreativnosti) koja omogućuje postizanje izrazito natprosječnog rezultata u nekoj domeni ljudske djelatnosti.

A za najčešće osobine darovite djece je izdvojio:

-intezivnost, snažna koncentracija i upornost

-natprosječna osjetljivost intelekta, mašte, emocija, psiho-motorike i osjetila

Kako u Hrvatskoj postoji oko 7500 darovite djece, a podrška stručnih i državnih službi je isključivo deklarativna, GK Lovret u suradnji s Udrugom Darovita djeca, uz nekolicine entuzijasta, pedagoga i psihologa će u Splitu uz radionice pomoći darovitoj djeci, i njihovu zainteresiranost i motivaciju podići na veće razine.

Na kraju izlaganja gosp. Buretić je također naglasio da je njihova aktivnost prvenstveno širenje znanja, organizacija i održavanje predavanja tribina i radionica, umrežavanje roditelja darovite djece, stručnih suradnika, udruga, državnih institucija i službi koji žele podržati darovitost.

Tom prigodom, dopredsjednik kotara Siniša Jonjić je izjavio: GK Lovret najveći gradski kotar u gradu Splitu s preko 10500 stanovnika i iako posjedujemo najmanje prostorije (samo 31 m2) od svih 34 gradska kotara i mjesna odbora u Splitu, uvijek ćemo naći vremena i prostora za promovirati sve zainteresirane.

Možemo samo zamisliti kako bi se GK Lovret razvijao kada bi grad Split uslišio naše trogodišnje molbe i dopise i dodijelio nam na korištenje dio gradskih prostora, njih preko 1000 m2 na području kotara Lovret koje godinama zjape prazni.

Nadamo se da će slijedeći gradonačelnik i saziv gradskog vijeće imati više razumijevanja za naše potrebe i aktivnosti po pitanju gradskog prostora i da ćemo moći omogućiti još većem broju udruga i volontera temelj za bilo kakvi rad, a to je prostor.